Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap

Eerder berichte we al over de krapte op de arbeidsmarkt, die is gespannen te noemen. In de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk dat je als werkgever hier op een juiste manier op inspringt.

De toename van het aantal openstaande vacatures en de vermindering van het aanbod kandidaten, vraagt om een nieuwe kijk op het werkgeverschap. Je moet als werkgever werknemers iets meer te bieden hebben. Krapte op de arbeidsmarkt zorgt namelijk voor extra druk bij het personeel. Het is daarom van belang om op een juiste manier te investeren in het huidige en potentieel nieuwe personeel.

Denk hierbij aan investering in scholing van medewerkers. De nieuwe generatie vindt het niet alleen meer van belang dat ze voldoende salaris krijgen, maar ook dat er op een juiste manier aandacht aan hun wordt besteed. Scholing is daarbij een juist middel.

Echter vraag dat ook om meer kennis en capaciteit binnen de organisatie. Vaak is dit er binnen de organisatie niet, of het kan zorgen voor een grote kostenpost. Organisaties maken dan ook de beslissing om het juridische werkgeverschap uit besteden. Door middel van payroll zijn werkgevers wel verantwoordelijk voor de gang van zaken op de werkvloer, maar besteden zij het (juridische) werkgeverschap uit. Hieronder valt ook de personeelsadministratie en de juridische en financiĆ«le risico’s van het dienst hebben van personeel.

admin

Geef een reactie